Hedwig Berghmans

Hedwig Berghmans

Vlaams-Brabant

Familiale zaken

Motivatie en visie

Als jarenlange trainer in Verbindende Communicatie leg ik bij bemiddeling de focus vooral op verbinding.
Ook al lijkt na een (v)echtscheiding die verbinding op het eerste gezicht niet meer aanwezig en zijn er diepe kwetsuren ontstaan door wat gebeurd is, toch blijven we de ouders van dezelfde kinderen, moeten we door dezelfde deur bij familiefeestjes, zijn we aan mekaar gelinkt omdat we samen nog een zaak uitbaten, enz.
Tijdens de bemiddelingsgesprekken gaan we op zoek naar de dieperliggende behoeften van elke partij en zoeken we naar oplossingen die voldoening geven aan alle betrokkenen.
De verbinding die ik in elke bemiddeling beoog is gebaseerd op wederzijds respect en keuzevrijheid. Door het (her)ontdekken van mekaars menselijkheid kan er weer vertrouwen groeien om op een nieuwe manier met mekaar om te gaan, niet meer als partners, maar als ouders van dezelfde kinderen. Dit vertrouwen biedt mogelijkheden voor creatieve oplossingen.
Een bemiddeling op basis van verbinding biedt meer garantie op verzoening en een samen gedragen verantwoordelijkheid (bv. voor de kinderen).
Wanneer beide partijen de toegepaste vaardigheden weten te integreren in hun nieuwe relatievorm (‘ouders’ i.p.v. ‘partners’), zal dit hen helpen om, rekening houdend met ieders behoeften en in ieders belang, blijvend op een andere wijze met mekaar te communiceren.

Opleiding en werkervaring

– Erkend Bemiddelaar Familiale Zaken sinds 2020

– Trainer in Verbindende Communicatie sinds meer dan 10 jaar

– Inspecteur-begeleider in het onderwijs sinds meer dan 25 jaar

– Auteur van het boek ‘Luisteren en spreken vanuit het hart’ met bijhorende didactische materialen voor kinderen, jongeren en hun ouders (uitgeverij Averbode 2015)

– Talloze opleidingen o.a. Erkend Bemiddelaar, Geweldloze Communicatie, Deep Democracy, Transactionele Analyse, NLP, EFT (Emotionally Focused Therapy), meditatie, beweging, therapeutische dans, …

– Spreker op colloquia, studiedagen, vormingsavonden, in opleidingsinstituten,… i.v.m. relationele, interlevensbeschouwelijke en diep menselijke dialoog

– ….

Persoonlijke ervaring

Ik ben vader van vier kinderen en fiere opa van twee kleinkinderen.
In 2007 heb ik zelf ervaren wat scheiden betekent en welke dramatische gevolgen dit kan hebben voor de kinderen.
Daarom blijft mijn grootste betrachting het beschermen en bevorderen van het welzijn van de kinderen.

Praktijk

Hedwig Berghmans
Bondgenotenlaan 111/202
3000
– Leuven
Tel. 0476 44 76 96